Nimi: Mira Hänninen
Pääaine: Espanjalainen filologia
Tiedekunta: Humanistinen
Mikä sai sinut kiinnostumaan espanjalaisesta filologiasta?
Lukioaikoina pidin paljon kielten opiskelusta. Halusin myös lähteä vaihto-oppilaaksi ja valitsin kohteeksi Espanjan, koska maa ja kieli vaikuttivat kiehtovilta eikä lukiossani voinut opiskella espanjan kieltä. Opin kielen hyvin vaihdossa ja kirjoitinkin sen ylioppilaskirjoituksissa. Lukion jälkeen en tiennyt tarkkaan, mitä haluaisin tehdä ”isona”. Ajattelin, että ainakin espanjan kielen opettaja tai kääntäjä voisi olla yksi vaihtoehto, ja päädyin sitä kautta opiskelemaan espanjalaista filologiaa.
Kuinka valmistauduit valintakokeeseen?
Valintakokeessa piti osata espanjan kieltä lukion lyhyen kielen tasolla. Lisäksi meillä oli pääsykoekirja yleisestä kielitieteestä. Luin pääsykoekirjan pari kertaa ja kehitin espanjan kielen taitoa opiskelemalla erityisesti kielioppia sekä lukemalla uutisia espanjaksi ja kuuntelemalla espanjankielistä radiota internetin välityksellä.
Mistä espanjalaisessa filologiassa on kysymys?
Espanjalaisessa filologiassa tavoitteena on saavuttaa erinomainen espanjan kielen taito sekä tietämys espanjan kielestä. Kieltä opiskellaan eri kielitieteellisistä näkökulmista, minkä lisäksi opiskelemme historiaa ja kulttuuria, johon kieli liittyy.
”Sivuainevalinnoilla voi vaikuttaa omaan ammatinvalintaan: valmistua voi esimerkiksi perinteisesti opettajaksi tai kääntäjäksi, tai toisaalta vaikkapa virkamiesuralle tai liike-elämään.”
Mikä sinua kiehtoo omassa alassasi?
Kielistä on aina hyötyä, varsinkin nykyajan globalisoituneessa maailmassa. Kielten opiskelu on mielestäni mielenkiintoista, kieliopinnot ovat yhdistettävissä monen muun alan opintoihin ja kieliä opiskellessa oppii paljon kulttuurintuntemusta ja kulttuurienvälistä viestintää. Lisäksi esimerkiksi opettajana työskentelemisessä on palkitsevaa se, että saa tutustuttaa opiskelijat kiehtovaan espanjankieliseen maailmaan.
Miten espanjan opiskelu yliopistossa eroaa lukio-opinnoista?
Lukion vieraan kielen tunneilla kieltä opiskellaan viestinnällisestä näkökulmasta: kielen opiskelulla pyritään siihen, että opiskelija ymmärtää ja pystyy viestimään vieraalla kielellä. Myös filologian opinnoissa kehitetään viestinnällistä kielitaitoa, mutta sen lisäksi opiskellaan kieltä kielitieteellisestä näkökulmasta, kielen historiaa, ja kerrytetään muutenkin yleissivistystä espanjan kielestä.
Kerro esimerkki kiinnostavasta kurssista.
Pidin erityisesti historian ja yhteiskunnan kurssista, jossa tarkastelimme espanjalaisten maiden historiaa ja yhteiskuntia. Myös espanjan puhekieltä, murteita ja espanjankielistä viestintää koskevat kurssit ovat olleet mielenkiintoisia. Pidin kyseisistä kursseista erityisen paljon siksi, että minua kiinnostaa nimenomaan nykykieli sekä kielen vaikutus yhteiskunnassa ja osana viestintää.
Espanjalaisessa filologiassa opiskelijat voivat valita osan pakollisista aine- ja syventävien opintojen kursseista tietystä kurssivalikoimasta. Tämä on mielestäni todella hyvä, sillä siten opiskelijat voivat valita kursseja omien kiinnostuksenkohteiden ja urasuunnitelmien mukaan.
Mitä sivuaineita luet ja miksi?
Opiskelin pääsivuaineena opettajan pedagogiset opinnot, koska olin aluksi kiinnostunut erityisesti espanjan opettajana työskentelemisestä. Tein myös pro gradu -tutkielmani pedagogisesta näkökulmasta, jolloin pystyin hyödyntämään sivuaineopinnoissa oppimaani tietoa. Lisäksi olen opiskellut lyhyet sivuainekokonaisuudet kääntämisestä, galicialaisesta filologiasta, johtamisesta ja filosofiasta. Lyhyet sivuaineet olen valinnut lähinnä kiinnostuksenkohteideni mukaisesti. Pari vuotta sitten aloitin myös oikeustieteen pääaineopinnot.
Oletko ollut vaihto-opiskelijana tai suunnitteletko sellaista?
Lähden vaihto-opiskelijaksi Saksaan kevätlukukaudeksi 2015, joskin toisen pääaineeni oikeustieteen kautta. Opiskelen vaihdossa oikeustiedettä, mutta päädyin valitsemaani kohdeyliopistoon osittain sen vuoksi, että siellä on tarjolla myös espanjankielisiä oikeustieteen kursseja: täten voin ylläpitää espanjan kielitaitoa sekä oppia myös juridista espanjaa.
Millaisiin tehtäviin haluaisit työllistyä?
Toivoisin voivani yhdistää tulevaisuudessa oikeustieteen ja espanjalaisen filologian opinnot esimerkiksi työskentelemällä juristina kansainvälisessä yrityksessä. Mikäli en pysty hyödyntämään espanjan kielen taitoa työssäni, jää se kuitenkin varmasti osaksi vapaa-aikaani esimerkiksi espanjankielisen kirjallisuuden ja matkustelun merkeissä.
Mitä muuta opiskelijaelämääsi kuuluu kuin opiskelu?
Olen osallistunut järjestötoimintaan European Law Students’ Association -yhdistyksessä sekä toiminut aktiivisesti Hoasin asukastoiminnassa. Käyn myös osa-aikatöissä opintojen ohella. Vapaa-ajallani nautin erityisesti matkustelusta, elokuvissa käymisestä ja lukemisesta.