My Tengström har gjort liveradio under de flesta tider av dygnet, hon har gjort en tv-dokumentär med Isaac Elliot, hon har rest en del runt världen, hon är nästan klar med sina studier i journalistik vid Soc&kom och hon jobbar redan heltid måndag till fredag. De flesta studenter jobbar vid sidan av studierna, men My Tengström säger automatiskt att hon har studerat vid sidan av jobbet – rätt så beskrivande för branschen.
– Jo, verkligen! Först jobbade jag i en butikskassa vid sidan av studierna men sedan fick jag en massa turer. Men det var ju bra att det råkade sig att jag hittade ett jobb som jag gillade.
För henne fanns två alternativ efter gymnasiet: medicinska fakulteten och journalistiklinjen. Genast efter studentexamen var hon ändå trött och tog ett mellanår och jobbade utomlands, och när hon kom tillbaka valde hon journalistiken.
– Jag ville inte satsa bara på att ha den säkra inkomsten utan på mitt intresse. Inom journalistiken finns en massa möjligheter. Jag hade faktiskt varit på prao på radio X3M i högstadiet och visste av journalistiken inte är enkelspårig – man behöver inte bli nyhetsjournalist utan din personlighet och ditt intresse avgör vad du börjar jobba med.
My Tengströms lyfter gärna fram vikten av ditt eget intresse med tanke på yrkesbanan. Utöver biämnet som hon tog på Hanken – nationalekonomi – så valde hon också att studera tv- och filmanalys vid Uni som ett andra biämne – helt enkelt för att hon gillade det.
– Man behöver specialisera sig på något som man också gör på fritiden. Det ger ett mervärde för jobbet.
Hon vill ändå flagga för Soc&kom för alla som vill bli journalister.
– Det är jättebra grundutbildning. Jag skulle inte ha det jobbet jag har i dag om jag inte hade studerat där. Redan under det första studieåret hade jag en två veckor lång praktikperiod på X3M och jag provade också på att jobba på Hbl, tack vare ett stipendium från högskolan. Alla praktiska färdigheter för yrket har jag fått från Soc&kom. Jag minns att jag till och med var för kaxig när jag gjorde min första praktikperiod, trots att jag också var nervös. Jag hade ju redan gjort mitt första radioinslag, till exempel. Det var inte bra att tro att man kan allting, men det var ändå positivt att ha en så god grund för jobbet.
För många studenter från mindre orter känns det stort att komma till Helsingfors för att studera. My Tengström är född och uppvuxen i huvudstadsregionen och har ett annat perspektiv.
– Det exotiska med Uni, när man är från Helsingfors, är att man får träffa österbottningar! Man får den regionala bredden på vad Svenskfinland är.
Hon har också ett tips till alla abiturienter och nya studenter:
– Se till att ge högskolan en chans, och om du gör det, se till att slänga in dig i det helhjärtat! Gå in i studielivet och den sociala samvaron med öppet sinne – om du missar det så missar du någonting stort. Studielivet är mycket mer än bara kurser, det blir ett nätverk. Mina bästa vänner är de som jag har träffat via studielivet, utanför kurserna. Ta inte studierna på alltför blodigt allvar. Du blir en bättre kandidat om du har haft roligt under studietiden.