Quantcast
Channel: Opiskelijat äänessä – Studenterna berättar
Viewing all articles
Browse latest Browse all 94

”Pedagogik och vuxenpedagogik är väldigt mångsidiga ämnen.”

$
0
0

marikaIMG_0070Namn: Marika Lostedt
Fakulteten: Beteendevetenskapliga fakulteten
Läroämne:Pedagogik och vuxenpedagogik
Examensår: 2009
Arbetsuppgift och arbetsgivare: planerare, Svenska bildningstjänster/Esbo stad

Vad har du studerat och varför valde du just den inriktningen? Varför valde du Helsingfors universitet?

Jag är hemma från huvudstadsregionen och pga. bl.a. hobbyn kändes inte en flytt aktuell. Eftersom universitetsstudier och pedagogik som ämne var det jag inriktade mig på föll valet naturligt på Helsingfors universitet. Studierna på pedagogiska fakulteten verkade intressanta.

Hur skulle du beskriva ditt huvudämne? Vad studeras där?

Pedagogik och vuxenpedagogik är väldigt mångsidiga ämnen. Inom utbildningen läses kurser som kopplar till pedagogik, psykologi och samhällsvetenskaper. Institutionen är liten vilket även gör att kurserna har lämpligt med deltagare så att det blir tid för diskussion.

Vilka biämnen hade du och varför valde du dem?

Jag studerade socialpsykologi på Soc & Kom samt företagsledning och organisation på Hanken. Socialpsykologi intresserade på grund av intresse för hur människor fungerar i sociala situationer och kändes som ett bra val för att fördjupa även huvudämnesstudierna. Företagsledning och organisation på Hanken kompletterade även huvudämnesstudierna innehåll, men ur ett annorlunda perspektiv. Under den tiden kunde jag tänka mig arbete inom t.ex. HR, vilket studierna på Hanken skulle ha öppnat eventuellt fler dörrar till.

Berätta om din karriärstig, hur har du hamnat där du är idag?

Att jag började studera pedagogik hade att göra med ett intresse för att arbeta med utbildningsfrågor i framtiden. Under magisterstudierna gjorde jag min praktik på min nuvarande arbetsplats, där det sedan fanns en möjlighet för mig att fortsätta direkt efter studierna. Jag trivdes bra med arbetsuppgifterna och utbildningsfrågor, speciellt pedagogisk utveckling av dagvård och skola, kändes som en rätt väg att gå. Lyckligtvis har det funnits arbetsmöjligheter för mig och utrymme för min egen professionella utveckling, vilket gjort att jag kunnat stanna hos samma arbetsgivare. Under mina år har jag hunnit jobbat som projektkoordinator, planerare och tf. undervisningschef.

Berätta om ditt arbete och dina arbetsuppgifter

Jag jobbar som planerare i arbetspar med undervisningschefen. Till vårt ansvarsområde hör pedagogisk utveckling av dagvård, grundläggande utbildning och gymnasium, frågor som berör elevvård och stöd för lärande och skolgång, ansvar för läroplaner och fortbildning. Från och med 1.1.2014 ansvarar vi även för ungdomsarbete på svenska i Esbo, vilket är ett nytt och intressant fält att jobba med.

Vilka är dina egna karriärplaner?

Det händer mycket inom utbildningssektorn just nu, bl.a. den pågående läroplansreformen, och mina nuvarande och kommande arbetsuppgifter är intressanta och utmanande – så just nu känns det att jag är på rätt ställe. Min plan är att i framtiden alltid försöka göra sådant som utmanar mig själv att utveckla mig vidare.

Vad tycker du att är viktigt att ta i beaktande i sina studier med tanke
på sysselsättning och karriärsutveckling?

Att man hittar ett yrke som man själv trivs med och som är meningsfullt för en själv är nog kärnan. Jag tror även att genom att vara öppen för att lära sig nytt, visa intresse och målmedvetenhet är viktigt för den egna karriärutvecklingen.

Det lönar sig att pröva olika inriktningar i studierna, t.ex. genom biämnesstudier kan man hitta något oväntat intressant och kan skapa en bra kombination med det egna huvudämnet. Att skaffa arbetserfarenhet under studietiden är även lönsamt.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 94

Trending Articles