Vilma Wanne, biologia, kaksikielinen tutkinto
Hei Vilma! Opiskelet pääaineenasi biologiaa. Mikä sai sinut kiinnostumaan alasta?
Varsinainen kiinnostus biologiaan heräsi oikeastaan vasta lukioaikana. Biologian tunnit olivat paljon kiinnostavampia kuin aiemmin, ja minulle tuli tunne, että haluaisin oppia lisää näistä asioista. Hain ensimmäisen kerran opiskelemaan biologiaa vuonna 2013, mutta silloin ei opiskelupaikka auennut.
Menin vuodeksi kansanopiston bio-linjalle ja keskityin koko vuoden biologian lukemiseen. Suoritin myös samalla biologian perusopinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Tästä kaikesta oli todella paljon hyötyä siinä vaiheessa kevättä, kun aloin toden teolla lukea pääsykokeisiin, ja tällä kertaa pääsinkin opiskelemaan. Hain oikeastaan ensisijaisesti opiskelemaan biotekniikkaa ja molekyylibiotieteitä, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna biologia tuntuu kyllä paremmalta vaihtoehdolta omalla kohdallani.
Suoritat kandidaatin tutkintosi kahdella kielellä eli suomeksi ja ruotsiksi. Miten päädyit valitsemaan kaksikielisen tutkinnon?
Kun sain tietää, että kandidaatin tutkinnon voi suorittaa kahdella kielellä, päätin heti tehdä sen. Äidinkieleni on suomi, mutta olen käynyt sekä peruskoulun että lukion ruotsiksi, joten koen itseni täysin kaksikieliseksi.
Millaisista teemoista olet kiinnostunut biologiassa?
Perinnöllisyystiede on oikeastaan kiinnostanut siitä asti kun yläasteella opettelimme tekemään risteytyskaavioita. On kiehtovaa miten geenit, jotka itsessään ovat hyvin pieniä, voivat vaikuttaa niin suuresti eliöihin ja niiden ominaisuuksiin ja toimintoihin. Siksi solu- ja mikrobiologiakin kiinnostavat minua, niissä käsitellään asioita, jotka kooltaan ovat aika pieniä, mutta joiden avulla on helpompi ymmärtää muita suurempia kokonaisuuksia. Evoluutio on alkanut kiinnostamaan minua vasta hiljattain, se on sellainen aihe, että mitä enemmän siitä oppii, sitä enemmän siitä haluaisi tietää.
Mitä aineita sinulla on sivuaineina ja miksi olet valinnut ne?
Olen vasta ensimmäisen vuoden opiskelija, joten en ole vielä valinnut sivuaineita. Kemia olisi varmasti hyödyllinen, mutta en tiedä tulenko valitsemaan sitä. Enemmän minua kiinnostavat kielet. Olen lukenut englannin lisäksi saksaa, mutta nyt tekisi mieli aloittaa jonkun uuden kielen opiskeleminen. Hollanti on kiinnostanut jo jonkin aikaa, enkä usko että sen oppiminen olisi liian haastavaakaan, koska se on kielenä kuitenkin aika lähellä saksaa.
Millaisia urahaaveita sinulla on? Onko sinulla ajatuksia ruotsin taidon hyödyntämisestä työelämässä?
Tutkimustyö kiinnostaisi, ehkä lääketeollisuudessa, mutta suunnitelmat voivat vielä muuttua. Uskon kyllä että kaksikielisestä tutkinnosta on hyötyä ainakin työnhakuvaiheessa ja varmasti myös työelämässä. Mitä opintoihin tulee, niin haluaisin ainakin jossain vaiheessa päästä vaihtoon, ehkä Norjaan.
Kerro terveisiä hakijoille, jotka pohtivat opiskelua ruotsiksi?
Kannattaa rohkeasti lähteä mukaan, ainakin kokeilemaan. Paras tapa oppia kieltä on käyttää sitä. Jos joku asia tuntuu vaikealta, apua saa varmasti kun vain kysyy.